O echipă de cercetători de la Nanyang Technological University (NTU) din Singapore încearcă să combată fenomenul risipei alimentare transformând coji de durian în plasturi cu gel antibacterieni, informează Reuters luni, potrivit Agerpres, citat de stiripesurse.ro.

Din cojile de fruct tăiate felii şi congelate, oamenii de ştiinţă extrag pudră de celuloză care este apoi amestecată cu glicerină. Mixtura devine un hidrogel moale care este apoi secţionat sub forma unor plasturi.

”În Singapore, consumăm circa 12 milioane de fructe de durian pe an, iar în afara pulpei fructului, nu putem face mare lucru din coajă şi seminţe, care pot astfel cauza poluarea mediului”, a spus profesorul William Chen, directorul programului de ştiinţă şi tehnologie alimentară din cadrul NTU. Cojile, care reprezintă mai mult de jumătate din compoziţia fructului de durian, sunt de obicei aruncate şi arse, contribuind la risipa alimentară.

Chen a mai spus că această tehnologie poate totodată transforma şi alte deşeuri alimentare, precum boabe de soia şi resturi de cereale, în hidrogel, contribuind astfel la limitarea risipei alimentare în această ţară.

În comparaţie cu plasturii tradiţionali, bandajele organice din hidrogel pot păstra suprafaţa rănită rece şi umedă, ceea ce poate grăbi vindecarea.

/www.replicaonline.ro/o-echipa-de-cercetatori-din-singapore-transforma-coji-de-durian-in-plasturi-antibacterieni-490365/

Lasă un răspuns