Lituania și Danemarca cer UE o poziție clară legată de vizele rușilor. Estonia și-a închis granițele pentru cetățenii Federației Ruse

0
255

Estonia a devenit prima țară europeană care și-a închis granițele pentru cetățenii ruși. Dar mai multe state comunitare cer adoptarea unei poziții comune la nivelul întregii Uniuni. Așa că e așteptată la sfârșitul lunii o decizie a tuturor țărilor membre, de a nu-i mai primi pe ruși în Europa – după cum afirmă președinția cehă a Uniunii.

Estonia închide granițele pentru cetățenii ruși, inclusiv pentru cei care dețin vize Schengen pentru Uniunea Europeană eliberate de Estonia. Potrivit Reuters, ar fi vorba despre aproximativ 50.000 de persoane. Este prima țară din Uniune care ia această decizie.

La începutul săptămânii, guvernul de la Tallinn a anunţat că nu va mai elibera vize pentru cetăţenii ruşi şi va interzice intrarea celor deţin vize de turism, afaceri, sport sau cultură emise de Estonia.

Estonia va continua să elibereze vize în anumite cazuri, inclusiv pentru diplomaţi ruşi şi familiile acestora şi cetăţenii ruşii care vizitează o rudă apropiată care este cetăţean estonian sau rezident pe termen lung.

Aproximativ 2.500 de cetăţeni ruşi trec graniţa în Estonia în fiecare zi, aproape jumătate dintre ei cu vize turistice, conform autorităţilor de la frontieră şi poliţiei.

Lituania a suspendat deja în mare parte emiterea de vize şi permise de şedere pentru cetăţenii ruşi drept reacţie la invazia Ucrainei, la fel ca şi celelalte state baltice, Estonia şi Letonia.

Și Finlanda a anunțat că, de la 1 septembrie, va reduce numărul de vize pe care le emite rușilor.

UE va discuta despre interzicerea vizelor pentru toți cetățenii ruși, în această lună.

/stiri.tvr.ro/

Lasă un răspuns